L'estendard de 1964

El 28 de juny del 1964 l’entitat va celebrar el 75è aniversari de la seva fundació. En aquest acte es va estrenar un nou estendard, que va ser costejat per la Societat i apadrinat pel director de Minas de Potasa Súria S.A., José Manuel Rodríguez Ron, i per la seva esposa, María Luisa de Aysa de Rodríguez. Per a confeccionar-lo es va crear una comissió, integrada per Salvador Feliu, Alfredo Tena, Joan Ribera i Jaume Prats, es va buscar la col·laboració desinteressada d’alguns dibuixants del poble i, posteriorment, es va encarregar de portar-lo a Barcelona per tal que Enrique Navarro el confeccionés. Tornant a l’acte de l’aniversari, també es va retre un homenatge als dotze socis i als vuit cantaires més antics de la Societat, 35 els quals van ser obsequiats amb una medalla i un pergamí commemoratius. Per a la celebració dels actes es va contractar l’orquestra i cobla La Principal de Bages i es va acceptar la col·laboració desinteressada de les societats claverianes Els Trobadors, de Barcelona, i L’Aroma Gironellenca, de Gironella. També van assistir-hi les deu corals de les comarques del Bages i Berguedà, i vint-i-dos estendards en representació de les societats de diferents indrets del Principat.

 

És important subratllar el simbolisme d’aquest segon estendard, tal com s’explica al programa d’actes que es va elaborar per a la celebració de la diada:

 

            Al centre de l’estendard hi trobem un camperol amb l’aixada, imatge de la nostra pagesia i de la Súria d’ahir, donant la mà a un home amb els instruments de minaire, que representa la Súria d’avui i del demà. Als peus dels dos homes, una fusada, representació de l’art tèxtil, la indústria cabal de la terra, que és l’equilibri just de tradició i tècnica. Diluïdes al fons, es perceben les siluetes de xemeneies, castells metàl·lics i naus industrials, emblema de la principal font de riquesa.

En el terç inferior, hi trobem l’escut de Súria que té com a lema la palma amb una llaçada, símbol de pau i victòria, com a orla té les espigues daurades de blat que, juntament amb la ginesta i les roselles formen els colors de la senyera catalana. En el terç superior, sobre les lletres esteses en la garlanda trobem el bust del fundador de les entitats corals, Josep Anselm Clavé coronat per una lira, atribut de la música i la poesia.

            En la segona cara de l’estendard sobre l’or i la flama, hi trobem la data històrica del dia de la seva estrena: Súria, 28 de juny de 1964. No obstant, potser sense proposar-s’ho quan varen crear l’estendard, varen fer el paradigma dels tres ideals claverians: progrés, virtut i amor. El progrés el trobem representat en la indústria minera; la virtut es veu representada en el treball, les espigues i l’escut de la nostra terra; i l’amor el trobem admirablement definit en l’encaixada de mans del surienc nadiu i el surienc d’adopció.

 

S.C. La Llanterna, LXXV Aniversari i inauguració del nou estendart. Súria: Arts Gràfiques Rodergas S.A., 1964.

Imatge de l'estendard de 1964. Arxiu S.C. La Llanterna